Wat doen wij

Advies communicatiehulpmiddel

Er zijn veel mogelijkheden om de communicatie te ondersteunen en het is vaak lastig om te kiezen wat het beste past in een situatie. De OC Specialisten hebben veel ervaring met de verschillende vormen, zowel high-tech (apparatuur, software, apps), low-tech (gebaren, papieren communicatieboek, etc) en alternatieve bedieningsmogelijkheden. De OC Specialist helpt om de hulpvraag goed in kaart te brengen en kan het best passende hulpmiddel adviseren. Indien er andere professionals, zoals een logopedist of ergotherapeut, betrokken zijn wordt er contact gezocht om alle expertise mee te nemen in het advies.

Consulten voor andere professionals

Andere professionals kunnen de OC Specialisten inschakelen om hen te ondersteunen in een behandeltraject. Losse consulten kunnen ingekocht worden door zorginstellingen en andere professionals (intercollegiaal consult).

Training cliënt

Soms het nodig om specifieke communicatieve functies te trainen zoals het leren kiezen, vragen om herhaling, informatie te delen met elkaar etc. De OC Specialist kan hier met de gebruiker in de 1 op 1 situatie aan werken. De therapeut zal altijd aansluiten op de belevingswereld van de cliënt. Tevens kan geoefend worden in het gebruik van de software of hardware. Dit oefenen vindt meestal plaats in de eigen omgeving van de cliënt.

Training netwerk

De OC Specialisten richten zich op de leefwereld van de cliënt en alle betrokkenen daarin, zoals de ouders, leerkracht/begeleider, een andere logopedist, opa’s en oma’s en zelfs de sportclub. Door een training te geven aan het hele netwerk kunnen de gegeven adviezen beter uitgevoerd worden. De training kan bijvoorbeeld gaan over het gebruik van een planstrook of over de implementatie van een hulpmiddel in het dagelijks leven.

Technische ondersteuning

Apparatuur kan soms ingewikkeld zijn of gewoon veel tijd kosten om echt te doorgronden of helemaal aan te passen aan de wensen van de gebruiker. De OC Specialist kan het hulpmiddel aanpassen aan persoonlijke behoeften.

Workshops

De OC Specialisten kunnen workshops bieden over allerlei onderwerpen zoals ondersteunde communicatie in het algemeen, software, interactief voorlezen etc. Workshops over specifieke onderwerpen kunnen aangevraagd worden. De workshops worden op locatie aangeboden.