Op 2 oktober vindt weer het jaarlijks Isaac-NF congres plaats met als thema ‘Communicatiepartners’. Een mooi onderwerp om de eerste blog van deze website mee te vullen. 
Het woord communicatiepartners veronderstelt twee partijen in de interactie: de zender en de ontvanger waarbij de rollen afwisselen. In onze communicatie-adviezen kijken we daarom niet alleen naar de niet-sprekende maar nemen de hele omgeving mee. We bespreken naar wat past in dit geheel en wat functioneel is. 

Een mooi voorbeeld maakte ik onlangs mee op een zorgkwekerij. Een jongeman kreeg een tijd terug zijn eerste communicatiehulpmiddel, de Zingui 2. Het doel was zijn communicatiemogelijkheden uit te breiden en daarbij goed te kijken naar wat hem echt zou interesseren. Dat bleek het vertellen over wat hij meemaakte. Daarom maakten we al vrij snel een nieuwtjespagina waarin hij elke dag zelf een symbolenverhaaltje kon samenstellen en opslaan. Zo kon hij dagelijks aan zijn ouders vertellen wat hij gedaan had die dag en vertelde hij zelfs voor het eerst bij de visite wat hij altijd deed op de zorgkwekerij.

Tevens programmeerden we een camerafunctie waarmee hij zelf foto’s kon maken, bijvoorbeeld van die hoge zonnebloem die in de tuin bloeide. Maar het meest succesvol was de vakantiepagina. Zijn ouders maakten een fotoalbum met foto’s en verhaaltjes over de vakantie in Oostenrijk die over een paar weken zou komen, zoals een foto van het hotel waar hij zou gaan slapen, de stoeltjeslift en dat ze zouden gaan wandelen in de bergen. Zeer enthousiast liet de jongeman meteen deze foto’s zien aan de begeleiders en al snel toonde hij tijdens de pauzes de foto’s aan zijn collega’s, die op deze manier ook een duidelijk kader hadden om een gesprek met hem te voeren. Eindelijk kwam hij verder dan ja/nee en een duim omhoog en het mooie was: hij en zijn partners beleefden plezier aan samen communiceren!